24.09.2012

Chleb z ziołami











porcja na 1 bochenek
czas przygotowania 1 godz




Składniki:
  • około 0,5 kg mąki, w tym ok. mąka pszenna 60%, żytnia 20%, owsiana 10%, graham 10%
  • 50 g drożdży
  • czubata łyżka cukru
  • szczypta soli
  • około pół szklanki mleka
  • tymianek
  • oregano
  • kminek
  • ser żółty


Przygotowanie:
W zagrzanym mleku rozpuszczamy cukier, dodajemy drożdże i mieszamy tak by drożdże sie rozpuściły.
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy przygotowaną mieszaninę drożdży i mleka i mieszamy, dosypujemy zioła. Wyrabiamy delikatną masę aż do uzyskania lekkiej plastycznej konsystencji. Odkładamy ciasto w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 30 min. Po czym ponownie wyrabiamy dodając szczyptę soli.
Ciasto formujemy w okrągły bochenek, nacinamy płytko przez środek  i posypujemy startym serem oraz ziołami.
Pieczemy około 40 min, zaczynając od 150 stopni do 180*C pod koniec pieczenia.
Do mieszania ciasta nie używamy metalowych przedmiotów
Można użyć tylko mąki pszennej i żytniej albo pszennej i graham w proporcji 70% do 30 %