12.11.2012

Paluchy z serem








Świetnie pasują do piwa !






czas 1 godzina
ilość około 8szt. - 50cm paluchów



składniki;
szklanka ciepłej wody
20g drożdży
jajko
łyżeczka soli
około 500g mąki pszennej
4 łyżki oleju
20dag sera żółtego
łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Z wody, cukru, drożdży i niewielkiej ilości mąki robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut . Dodajemy jajko, sól, mąkę. Wyrabiamy ciasto przez kilka chwil, po czym dodajemy olej i jeszcze raz wyrabiamy, tak długo aż będzie odchodzić od ręki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Rolujemy wałeczki i średnicy około 1 cm i długości 50cm. Możemy upleść warkocze albo poukładać proste wałeczki, posypujemy startym serem i solą
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C przez 20 min