15.02.2014

Paluszki serowe

Składniki :
wersja na krucho
200g serka topionego (dowolnego smaku)
1-2 szklanek mąki
sól, tymianek,oregano, papryka

wersja na  miękko ( drożdżowa )
200g serka topionego
2-2,5 szklanek mąki
1 jajko
10 dag drożdży
sól, tymianek,oregano, papryka




Wesja na krucho:
wszystkie składniki zagniatamy razem, mąkę dodając stopniowo. Chodzi o to że serki topione są sobie nie równe jedne bardziej suche inne bardziej mokre, wiec ilość mąki będzie różna w zależności od jakości serka. Jeśli dodamy za dużo mąki można dodać śmietany albo margaryny.
Ciasto wałkujemy na rurki o średnicy 0,5 cm Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C przez 15-20min.

Wersja na miękko ( drożdżowa )
Wykonujemy tak samo jak przepis powyżej, dodając dodatkowo jajko i drożdże. Ciasto zagniatamy rolujemy na rurki o średnicy ok 1-2cm i pozostawiamy na 20 min .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 20-30 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

.