27.02.2014

Oponki i małe pączki serowe


Składniki:
3-4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5kg twarogu
0,75kg mąki
łyżeczka sody
zapach (cukier wanilinowy)
mała śmietana
100g wódki albo octu

Olej do smażenia


Przygotowanie:       
                                  

Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę, śmietany dodając tyle ile "weźmie" ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencje podobną do ciasta pierogowego, tylko bardziej miękkie. Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy wałkiem do grubości ok 3 mm. Do wycinania może nam posłużyć wszystko, ale najlepiej sprawdza się szklanka i kieliszek.
Oponki i pączki smażymy na głębokim dobrze rozgrzanym oleju, do obracania najlepiej sprawdza się długa wykałaczka.
Podobnie postępujemy z pączkami tylko one są bardziej niesforne podczas obracania.
Na koniec po wyjęciu posypujemy pudrem i zjadamy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

.