Do przygotowania potrzebujemy :
5 jajek
pół kostki masła
250g mąki pszennej
100g cukru do ciasta
szklankę cukru do bezy
1 cytryna
dżem z czarnej porzeczki
Do miski na ciasto wsypujemy mąkę, cukier, sok z połowy cytryny, schłodzone masło i żółtka. Wszystko razem dokładnie i energicznie zagniatamy, aż składniki się połączą. Ciastem wykładamy foremki do muffinek - mi wyszło 18 szt. i wkładamy do lodówki na 20 min. By masło w cieście związało i nie spłynęło na dno podczas pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez 15 min w nagrzanym do 220*C piekarniku. Po upieczeniu wyciągamy z foremek, układamy na blasze i na dno każdego ciasteczka kładziemy dżem ( ważne by był kwaśny ) Do garnka wlewamy wodę i wstawiamy na kuchnie by się zagotowała. Białka zaczynamy ubijać w misce nad garnkiem z gotującą się wodą, jak białko się lekko roztrzepie dodajemy cukier i dalej ubijamy energicznie nad gorącą wodą. Gotową bezą dekorujemy nasze ciasteczka i wkładamy ponownie do rozgrzanego piekarnika i czekamy aż beza się zarumieni, nie powinno to trwać zbyt długo więc nie zapominamy o niej , bo przypalona nie jest już taka smaczna :)
Teraz tylko żałuje że nie zrobiłem ich więcej !
A tutaj takie same ciasteczka , innym razem z musem jabłkowym i dżemem z czarnej porzeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
.