Składniki :
3 jaja
2 łyżki śmietany 18%
masło, olej
sól, pieprz
dowolne dodatki
(cebula, szczypior, pieczarki, wędlina itp )
Przygotowanie : Jajka należy roztrzepać w misce, do tego dodać śmietanę i przyprawy.
Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z kroplą oleju i kilkoma plastrami masła.
Prażony omlet powinien podczas smażenia pienić się i lekko rosnąć.
Jeśli na środku omletu pozostaje dużo płynnej masy nożem podnosimy brzegi placka i pozwalamy masie płynąć pod spód. Aby obrócić omlet potrzeba dwóch łopatek. Zapach omletu będzie świadczył o jego zarumienieniu.
W wersji z dodatkami cebulę lub wędliny należy oczywiście uprażyć przed wlaniem jajek, a potem dorzucić na płynną masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
.