12.08.2013

Omlet

Składniki :
3 jaja
2 łyżki śmietany 18%
masło, olej
sól, pieprz

dowolne dodatki
(cebula, szczypior, pieczarki, wędlina itp )









Przygotowanie : Jajka należy roztrzepać w misce, do tego dodać śmietanę i przyprawy.
Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z kroplą oleju i kilkoma plastrami masła.
Prażony omlet powinien podczas smażenia pienić się i lekko rosnąć.
Jeśli na środku omletu pozostaje dużo płynnej masy nożem podnosimy brzegi placka i pozwalamy masie płynąć pod spód. Aby obrócić omlet potrzeba dwóch łopatek. Zapach omletu będzie świadczył o jego zarumienieniu.
W wersji z dodatkami cebulę lub wędliny należy oczywiście uprażyć przed wlaniem jajek, a potem dorzucić na płynną masę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

.