Składniki :
ryż około 3/4 szklanki
porcja rosołowa lub skrzydełka
pomidory 1 kg
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki *
śmietana 18% ok 150 ml
cebula 1 średnia
marchew 1 szt
sól, pieprz, lubczyk, bazylia, natka pietruszki
Przygotowanie :
Zaczynamy od pokrojenia cebuli i uprażenia jej na kilku kroplach oleju na dnie garnka. Gdy lekko się zarumieni można zalać wodą (do 2/3 dużego garnka) Wrzucamy do zupy porcję rosołową i czekamy aż się zagotuje. Wsypujemy wówczas odmierzoną porcję ryżu, dodajemy tu też pokrojoną marchew.
Całość gotujemy aż ryż zmięknie, po czym dodajemy skrojone i obrane ze skórek pomidorki (poza sezonem można użyć pomidorów z puszki). Gotujemy całość aż powstanie pomarańczowa piana. * Do smaku można dorzucić trochę koncentratu - zależy jaką mamy odmianę i smak pomidorów.
Wszystko możemy teraz dosolić, doprawić ziołami i zabielić śmietaną. Aby uniknąć zważenia śmietany - mieszamy ją ze szczyptą soli, na chochli łyżką mieszamy z gorącą zupą i stopniowo zanurzamy w całości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
.