13.08.2014

Paluchy drożdżowe pikantne






Oto kolejna odsłona paluchów uwielbianych przez dzieci. Tym razem paluchy są poskręcane w warkocze, mają lekko pikantny smak i do złudzenia przypominają pizzę. Poprzedni przepis na paluchy serowe tu  (kruche) oraz  tu .
Paluchy można podać z podobnym jak tu sosem ze świeżych pomidorów i papryczki.
Doskonale smakują też w towarzystwie twarożku ze śmietaną.




Składniki :
ok 1,5 szklanki mąki
pół kostki drożdży
pół szkl mleka
3 łyżki oleju
szczypta cukru
nieco większa szczypta soli
oregano, pieprz, tymianek, bazylia, papryka słodka, opcjonalnie chilli albo czosnek
łyżka przecieru pomidorowego lub keczupu
odrobina sera żółtego

Przygotowanie : podgrzewamy pół szklanki mleka do temperatury nie wyższej niż 40 *C i ręką rozprowadzamy w mleku drożdże z odrobiną cukru. Powstały zaczyn przelewamy do większej miski i tutaj wsypujemy mąkę z przyprawami i olejem. Urabiamy ciasto aż do uzyskania plastycznej masy. Jeśli masa jest zbyt sucha i nie łączy się, trzeba dodać trochę więcej mleka lub wody. Można użyć różnych rodzajów mąki, otrębów, itp. Ważne aby konsystencja pozwoliła formować wałeczki. Ciasto zrolowane na wałki skręcamy  w takie warkocze i kładziemy na blaszce. Po wierzchu smarujemy pomidorowym sosem i obsypujemy odrobiną sera. Można tu też jeszcze posypać oregano.  Paluchy zapiekamy aż podrosną i lekko zarumienią się ok 20 minut w temp ok 160 -180*C. Dorośli mogą paluchy jeść przy piwie a dzieci popijać mlekiem :) Bon appétit !



1 komentarz:

.