31.12.2012
Bułki wielozbożowe
czas około 2 godzina
ilość około 9 bułek
Składniki:
pół kostki drożdży
200ml ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
4 łyżki oleju
garść mąki żytniej
garść mąki gracham
mąka pszenna- ile pochłonie około 0,5kg
słonecznik łuskany
pestki dyni
płatki owsiany
Przygotowanie:
z wody, drożdży, cukru i łyżki mąki pszennej robimy zaczyn, odstawiamy na 5 min.
po chwili dodajemy mąkę graham oraz żytną,oraz resztę mąki pszennej. Ciągle wyrabiając dodajemy olej, sól i pestki.
pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia po czym ponownie wyrabiamy.
Formujemy kulki średnicy 5 cm i układamy na blasze w większych odstępach, smarujemy oliwą i posypujemy makiem, sezamem. Pozostawiamy do wyrośnięcia.na 40 min.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 15-20 min
Po wyjęciu bułki zdejmujemy z blachy i odkładamy do góry nogami by odpoczęły.