Uwielbiam gofry! Wszyscy uwielbiają gofry ! Znacie kogoś kto nie lubi gofrów :) Nareszcie znalazłem przepis który pasuje do mojej gofrownicy ( stara metalowa jeszcze po babci, do opiekania na kuchence gazowej ) Niezwykle proste w przygotowaniu i za każdym razem wychodzą idealne. Chrupkie z zewnątrz i delikatne w środku.
składniki
- pół szklanki oleju
- niecała szklanka wody
- półtorej szklanki mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
I teraz najważniejsze! Gofrownica musi być bardzo mocno nagrzana i lekko posmarowana tłuszczem z każdej strony.
Długość smażenia zależy od rodzaju i mocy gofrownicy. W moim przypadku na kuchence gazowej smażyłem około min z każdej strony.
Po wyjęciu gofra warto położyć go na ręczniku papierowym by nie zaparował i nie zrobił się wilgotny od spodu
Same dobre rzeczy :D zjadłabym takie gofry z bitą śmietaną i owocami :D fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gofry :)
OdpowiedzUsuń