*fasola "Piękny Jaś" opakowanie 400g -500g
*wędzony boczek, wędliny, lub mięso gulaszowe
*2 cebule
*pół słoiczka przecieru pomidorowego
* łyżka śmietany 18%
*sól, majeranek, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk i kurkuma
*opcjonalnie -czosnek granulowany i również nieobowiązkowo szczypta cukru oraz chilli
Przygotowanie dania zaczynamy od namoczenia fasoli w wodzie. Fasolka potrzebuje przynajmniej 10 godzin w wodzie aby dało się ją ugotować na miękko.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie wywaru z podsmażonego mięsa, kiełbasy i cebuli. Wywar przygotowujemy tak samo, jak dla większości zup - trzeba zeszklić przynajmniej jedną średniej wielkości cebulę. Ja przygotowuję to na dnie garnka. Zalewamy następnie cebulę wodą i wrzucamy aromatyczną wędlinę (jak np jałowcowa), boczek wędzony lub inny rodzaj mięsa. Większość kucharek twierdzi, że powinna to być ta sama woda, w której moczyła się fasolka.Od tego momentu będzie potrzebowała około dwóch godzin aby zmięknąć. Gdy będzie już "jadalna" można dodać przecier pomidorowy, przyprawy wraz ze szczyptą kurkumy, która pozwoli uzyskać złocisto czerwony kolor sosu. Na sam koniec ja dodaję łyżkę śmietany, dzięki temu intensywnie kwaśny sos nie ma już goryczki. Zwykle sos nie wymaga już zagęszczania mąką. No chyba, że wyjdzie zbyt rzadki to i owszem, warto.
Ważne ! Fasola musi gotować się bardzo długo na małym ogniu. Po dodaniu przecieru pomidorowego fasolka już nie zmięknie.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje :D Polecam spróbowanie także mojej wersji :) http://fasolkapobretonsku.net.pl
OdpowiedzUsuń