12.11.2012

Tort kanapkowy












czas 1 dzień
porcja na małe przyjęcie


składniki;

2 paczki białego chleba tostowego

 Pasta z kurczakiem
pół kostki twarogu
pół szklanki majonezu
1 posiekana cebula
1 łyżka soku z cytryny
1 podwujna pierś z kurczaka upieczona z solą i pieprzem
sól i pieprz

Pasta jajeczna
8 jajek na twardo
2/3 szklanki majonezu
1/3 szklanki drobno posiekanych zielonych oliwek
1 drobno posiekana czerwona cebula
sól i pieprz

Pasta serowa z pesto
1 szklanka liści bazylii
pół szklanki płaskich liści natki pietruszki
2 zmiażdżone ząbki czosnku,
3 łyżki oleju
500 g twarogu
3 łyżki kwaśnej śmietany
sól i pieprz


przygotowanie
Przygotuj pastę z kurczakiem
Dokładnie wymieszaj wszystkie składnik, dopraw do smaku, wymieszaj i wstaw do lodówki.

Przygotuj pastę jajeczną
Zetrzyj jajka na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z majonezem, posiekanymi oliwkami i cebulą oraz dopraw do smaku. Wstaw do lodówki.

Przygotuj pasta serowa z pesto
 Zmiel bazylię i natkę z czosnkiem i oliwą na gładką pastę. Dodaj twarożek i zmiel, wlewając tyle śmietany, żeby masa zrobiła się gładka. Dopraw do smaku

 Wyłóż tortownicę o średnicy 22 cm folią plastikową tak, żeby brzegi folii wystawały na zewnątrz. Odkrój skórkę od kromek chleba tostowego . Ciasno wyłóż dno i ścianki tortownicy chlebem . Rozprowadź pastę z kurczakiem na warstwie chleba i przykryj kolejną warstwą kawałków pieczywa. Rozprowadź na niej pastę jajeczną i znów przykryj kromeczkami. Na wierzch nałóż warstwę pasty twarogowej z pesto, zachowując część tej pasty do ozdobienia tortu kanapkowego. Na wierzchu znów rozłóż warstwę małych kanapeczek. Zawiń wystające brzegi folii ku górze, osłaniając cały tort i wstaw na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem wyjmij tort kanapkowy z tortownicy, zdejmij folię i ozdób pozostałą pastą z pesto za pomocą szprycy albo torebki foliowej z odciętym dolnym rogiem. Podawaj w kawałkach, jak tort.