19.10.2012

Ciasto "Karpatka "











porcja dla 8 osob
czas 1 godzina i 30 min.


Składniki ciasto

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. wody
  • 50 g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 4 całe jajka
 Składniki krem
  • 1  kostka masła
  •  l mleka
  • 2 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru
 Przygotowanie
 ciasto

Mąkę trzeba przesiać. Nie dodajemy żadnego proszku - ciasto urośnie dzięki wytworzonej parze wodnej. W rondlu zagotowujemy wodę dodając masło i sól do wody dodajemy jeszcze 1 op. cukru wanilinowego. Kiedy płyn się zagotuje zmniejszamy ogień i cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką, wsypujemy mąkę. Mieszamy aby nie było grudek - ciasto zmieni nam się w kluchę, ale tak ma być. Trzymamy rondel na ogniu i mieszamy cały czas, ok.2-3 min., aby mąka dobrze się zaparzyła, ciasto powinno stać się lśniące i nieco szkliste. Na dnie naczynia utworzy się taka warstewka jakby się przypalało, ale nie ma obawy jeśli pod garnkiem jest malutki ogień. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na kilka minut aby troszkę przestygło,wbijamy kolejno jajka, cały czas energicznie mieszając,wyrobiona masę dzielimy na dwie części, każda rozsmarowujemy na blasze wyłożonej pergaminem,   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 st. C i pieczemy tak 10 min. po czym zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy dalsze 15-20 min


 krem

Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. w misce ucieramy masło z cukrem az powstanie gładka biała masa,cały czas ucierając dodajemy ostudzony budyń, mieszamy do uzyskania jednolitej masy

Krem kładziemy na jedną z ostudzonych warstw ciasta, przykrywamy drugą i posypujemy cukrem pudrem
wkładamy do lodówki by związało na 2 godziny