16.07.2015

Makaron z tuńczykiem i sosem pomidorowym

Saghetti con tonno czyli makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym to jedno z tradycyjnych sycylijskich dań. Ja je poznałem pracując we włoskiej restauracji niedaleko Londynu. Tak jak cała kuchnia włoska ( czy sycylijska ) jest to bardzo proste danie, bardzo sycące i tanie w przygotowaniu.
Potrzebne składniki :
  • Paczka makaronu ( doskonale sprawdza się makaron penne )  
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego ( można dodać świeżych pomidorów ) 
  • puszka tuńczyka
  • mała cebula
  • przyprawy ( sól, ostra papryka, czosnek )
  • ser do posypania ( parmezan )
  • 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i delikatnie podsmażamy drobno posiekana cebulkę. Dodajemy tuńczyka, przecier i wodę. Doprawiamy do smaku. W momencie jak nam nasz sos się zacznie gotować można dodać makaron. Dokładnie mieszamy. Serem posypujemy tuż przed podaniem

2 komentarze:

  1. Prosty a jednocześnie już mi ślinka leci na samą myśl - już wiem, co dziś mam na obiad, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

.