Składniki:
Grzyby suszone
1 Bułka
2 Jajka
sól pieprz
Proporcje:
Grzybów objętościowo około 1/2 reklamówki jednorazowej, można zmieszać je z pieczarkami by zwiększyć objętość.
Przygotowanie:
Grzyby suszone zalewamy zimną woda i pozostawiamy do następnego dnia. Na drugi dzień dokładnie odsączamy je od wody ( NIE WYLEWAMY JEJ ) mielimy w maszynce na dużych oczkach ( można bardzo drobno pokroić ) dodajemy jaja, bułkę namoczoną w wodzie i dokładnie odciśniętą oraz przyprawy.
Składniki dokładnie mieszamy ( jeśli za słabo odcisnęliśmy grzyby czy bułkę i masa jest zbyt plynna można dodać bułki tartej )
Kotlety formujemy i smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem identycznie jak klasyczne kotlety mielone.
Do tych kotletów idealnie pasuje sos grzybowy przygotowany z wody w której moczyły się wcześniej grzyby.
Wodę grzybową doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem ( dla leniwych kostką rosołową - w tym przypadku nie dodajemy soli ) Wywar zagęszczamy mąką rozprowadzaną w zimnej wodzie, by nie powstały grudki. Można dodać śmietanę ale wtedy sos straci swój intensywny ciemny kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
.