Chili con carne czyli po hiszpańsku "papryczki" chilli z mięsem. Jak sama nazwa wskazuje jej głównymi składnikami są mięso i papryka chilli. Jednakże potrawa hiszpańska nie jest. Jest to typowe amerykańskie danie bardzo często podawanie w fast foodach. Ja przedstawię swoją wersje Chili która idealnie pasuje do ryżu.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
- puszka pomidorów ( najlepiej krojonych )
- 0,5 puszki czerwonej fasoli
- 0,5 puszki kukurydzy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona
- 2 ostre papryczka chili
- mały przecier pomidorowego
- sól, pieprz,
- szczypta cukru
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- olej
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać czosnek i mięso mielone. przyprawić i smażyć aż mięso się zetnie. Paprykę chili pokroić w małe kawałeczki ( jeśli chcecie mniej ostre to możecie użyć mniej papryki i usunąć pestki , w pestkach jest najwięcej ostrości ) Do mięs dodajemy paprykę słodką i chili, pomidory w puszce razem z sosem i gotujemy przez kilka minut cały czas mieszając ( łatwo przypalić ) na koniec wsypujemy odsączoną fasole i kukurydze. Gotujemy ok 2 min i gotowe :) Piekło u ustach!!
A teraz ciekawostka!!!!!Istnieje coś takiego jak Chili con carne w wersji wegetariańskiej. Tylko że wtedy nazywa się to Chili sin carne co oznacza "papryczki" chili bez mięsa (dosłownie ) Powiedzieć że się zrobiło wegetariańskie Chili con carne to taj jakby powiedzieć że się zrobiło wegetariański bigos z mięsem i kiełbasą !!!
Tak samo " zrobiłem schabowe z kurczaka" a gdzie kurczak ma schab????
Niektórzy powiedzą że się czepiam :) ale ostatnio widziałem przepis na wegańskie skrzydła wołowe :D więc już nic mnie nie zaskoczy
ale mam ochotę:)
OdpowiedzUsuńCebula, czosnek, papryczka i fasola czerwona to składniki które najbardziej uwielbiam w tego rodzaju kuchni. Przepięknie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda wręcz przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńAle to musi być dobre, ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńNiezłe. Miałem okazję jadać podobne i naprawdę warto. Podajesz ciekawe przepisy.
OdpowiedzUsuń